WED 5825bAlbumul foto, printat sau digital, este povestea celei mai frumoase zile din viata voastra, iar ca aceasta sa va trezeasca doar amintiri placute e important sa alegeti cu grija cine va spune aceasta poveste. În ultimii ani au apărut ca ciupercile dupa ploaie o duzină de tipi care după ce achiziționează un DSLR și fac câteva poze deja își zic ”Photography” pe rețelele de socializare, dar trebuie să știți că nu toate aceste ”ciuperci” sunt... comestibile.

Cei mai mulți dintre cei care urmează să se căsătorească nu au o cultură fotografică suficientă pentru a face deosebirea dintre o fotografie bună si una rea. De multe ori fac alegerea doar pe baza prețului, sau apelează la serviciile primului fotograf de care aud,  ca și cum ar intra într-un magazin auto și ar întreba ”Aveți mașini? … Dați-mi una!” fără să mai conteze ce marcă e, ce model, ce dotări are, ce performanțe… Așa se întâmplă de cele mai multe ori și cu alegerea fotografului de nuntă. Cum ar trebui atunci să faci?

Cum să alegi cel mai bun fotograf pentru nunta ta?
Hai să vedem câțiva pași care trebuie parcurși, nu neapărat în această ordine, dar încearcă să ții cont de cât mai mulți dintre ei

  • Începe să alegi fotograful și videograful din timp, preferabil cu un an înainte de nuntă, la fel ca și sala de nuntă și ceilalți furnizori, pentru că s-ar putea să nu mai fie disponibili pentru evenimentul tău dacă îl contactezi mai târziu
  • Cere oferte și discută cu cel puțin 2-3 fotografi, nu unul singur, ca să poți să alegi pe cel mai potrivit pentru tine și pentru a putea avea o idee mai corectă despre prețurile de pe piață și serviciile oferite.
  • Așa cum probabil ai observat, nu trebuie ales cel mai bun fotograf, ci cel mai potrivit pentru tine. Ce înseamnă asta? Sunt mai multe stiluri de fotografie. În primul rând ai nevoie de un fotograf de nuntă, nu unul de peisaj, de arhitectură sau unul care face numai portrete. În al doilea rând stilul fiecărui fotograf este diferit, unii fac fotografii clasice, ca pe vremea bunicii, alții fac preponderent în stil fotojurnalistic, unii le editează cu background închis și dramă, alții luminează totul și fac fotografii plate, etc.
  • Cum poți compara fotografiile mai multor fotografi? Simplu. Toți cei care merită luați în considerare au un portofoliu de fotografii public pe pagina web proprie și eventual pe rețelele de socializare. Cei la care nu poți să găsești fotografiile pentru a le putea analiza nu merită luați în considerare, la fel și cei care au doar câteva fotografii vechi și nu își actualizează constant site-ul. Nu țineți cont de nici o scuză, în proporție de 99% lipsa unui portofoliu public înseamnă că nu au ce arăta și nu vor ca potențialii clienți să le vadă fotografiile.  
  • Întâlniți-vă personal cu fotograful, pentru a vedea nu numai ce poze face, ci și ce fel de om este, dacă vă potriviți. Gândește-te că este persoana care va fi pe tot parcursul zilei lângă tine.
  • Când analizați portofoliul nu vă limitați doar la câteva poze de la fiecare eveniment. 2-3 poze pot fi făcute bune și din întâmplare din cele poate 2000 din acea zi. Cereți să vedeți o nuntă completă sau măcar o selecție cu câteva zeci de fotografii de la acel eveniment.
  • Întrebați fotografii ce aparatură au. Sigur că nu prea vă pricepeți, dar ca să simplificăm mult lucrurile, la ora actuală un DSLR full-frame cu mai multe obiective este absolut necesar. Doar atăt întrebați: este full-frame sau nu? Are un singur obiectiv sau mai multe? Sigur, mulți vor spune că fotograful contează, nu aparatul. Este adevărat. Fotograful contează 100% și aparatul și obiectivele contează tot 100%! Tot ce ține de încadrare, de expunere, de alegerea sursei de lumină, de ceea ce spune fotografia ține de fotograf. Totuși, rezultatul final, ține în aceiași măsură și de aparat, la fel cum un pilot de curse nu poate face nimic fără o mașină bună.
  • Întrebați ce servicii sunt incluse în prețul cerut. Unii fotografi, pentru ca oferta lor să pară mai bună pot să nu aibă incluse în acel preț cununia civilă, ședința foto de după nuntă (sau înaunte), albumul, etc. Asigurați-vă că atunci când faceți comparația, includeți aceleași servicii la toți fotografii.